hello world!

this blog is proudly created for the sake of my beloved students..
those who has any problem in their Bahasa Malaysia especially the essay part (Karangan Bahan Rangsangan + Karangan Umum) can simply step here, referring to the way i'm writing..
maybe can give u some idea or even maybe a guidance for u when i am away!

this blog is also meant as a reference for u - novel part! i realize sometimes the notes that have been given not being pasted in your book..so you can even read and perhaps print it out for your own good!

for the beginning i'm sorry should there be any lackness since this is the very 1st education-based blog...
and i'm very proud to announce, the idea came out when i am busy doing the PMR drilling with my 1st PMR babies...

*******************************************************

Tuesday, August 24, 2010

Karangan Jenis Perbahasan - Contoh karangan

Tajuk Perbahasan: Penggunaan Internet Lebih Banyak Memberi Kebaikan daripada Keburukan (Pembangkang)

          Yang Mulia, Tuan Pengerusi Majlis, yang saya hormati panel hakim yang arif lagi bijaksana, para pencadang sekalian, dan para hadirin yang saya muliakan. Selamat pagi dan salam sejahtera.

          Pada hari ini, saya akan membentangkan hujah-hujah bagi membangkang tajuk perbahasan kali ini iaitu ‘Penggunaan Internet Lebih Banyak Memberi Kebaikan daripada Keburukan’. Selaku pembangkang saya amat tidak bersetuju dengan penyataan tajuk tersebut kerana bagi saya penggunaan Internet lebih banyak membawa keburukan daripada kebaikan.

Hadirin sekalian,

          Sebelum saya meneruskan hujah saya, izinkan saya menerangkan apakah yang kita faham dengan Internet. Internet boleh kita fahami sebagai satu sistem maklumat global melalui telekomunikasi yang semakin canggih kini. Segala bentuk maklumat dapat kita perolehi daripada penggunaan Internet ini. Tetapi ternyata ia membawa lebih keburukan daripada kebaikan.

         Yang pertama ialah penggunaan Internet dapat menyemai sikap buruk individu. Maklumat tanpa sekatan di dalam Internet ini memberi peluang kepada pelajar dan sesiapa sahaja untuk mengetahui apa yang berlaku dan terkandung di dalam Internet. Lebih malang lagi apabila bahan yang diperolehi mampu merosakkan akhlak. Contohnya, melalui Internet, orang ramai suka mengetahui sesuatu yang dilarang seperti melayari laman web tentang seks dan cara hidup orang asing yang tidak sesuai dengan budaya kita. Malah mereka cuba meniru aksi dan tingkah laku tidak baik sebegini. Hal ini memberi kesan yang tidak baik dan boleh merosakkan cara hidup kita yang bersopan-santun dan bertatasusila.

          Hujah saya yang kedua ialah bagi kanak-kanak sekolah, Internet membolehkan mereka bermain permainan yang terkini. Selain membuang masa, mereka juga membazirkan wang. Mereka lupa pada pelajaran akibat terlalu leka dengan permainan yang menjadi minat mereka. Masa mereka banyak dihabiskan di depan komputer dan hal ini boleh menyebabkan hubungan mereka dengan ibu bapa dan keluarga menjadi renggang. Hal ini bukan sahaja berlaku pada kanak-kanak sekolah tetapi bagi pelajar-pelajar pusat pengajian tinggi. Keseronokan dan tumpuan pada aktiviti Internet Relay Chatting (IRC) ataupun Yahoo Messenger (YM) yang berlebihan menyebabkan mereka leka pada Internet dan tidak memberikan tumpuan yang sebaiknya pada pelajaran. Ada antara mereka berbual kosong atau sekadar memulakan perkenalan yang akhirnya tidak mendatangkan faedah tetapi menyebabkan mereka menanggung bil penggunaan Internet yang tinggi.

Hadirin yang dihormati,

         Hujah saya yang ketiga ialah hubungan sosial di dalam masyarakat yang semakin rapuh akibat terlalu memberi tumpuan kepada penggunaan Internet. Pada mereka yang dapat melayari Internet di rumah, mereka akan jarang keluar bergaul dengan orang lain dan masyarakat kerana terlalu asyik melayari Internet sehingga kegiatan masyarakat pun tidak diambil perhatian. Malah, di pusat-pusat Internet, kegiatan tidak baik boleh wujud akibat penggunaan Internet. Contohnya, kewujudan kegiatan perjudian melalui Internet. Hal ini tidak dinafikan apabila terdapat aktiviti penjudian yang meliputi banyak tempat dan kemungkinan juga berlaku pengaduhan apabila aktiviti berjudi dan bertaruh dijalankan.

         Seterusnya, keadaan kesihatan juga kurang diambil perhatian. Selalunya pengguna Internet meluangkan masa yang lama untuk melayari Internet. Adakalanya sampai lewat malam dan tidak kurang pula hingga awal pagi. Hal ini menyebabkan mereka kurang tidur dan rehat. Akibatnya, kesihatan mereka tidak terjejas malah penggunaan Internet yang berterusan tanpa rehat juga boleh menyebabkan mata menjadi letih dan memberi kesan sampingan.

Hadirin sekalian,

          Berdasarkan hujah-hujah yang telah saya bentangkan tadi, jelaslah bahawa penggunaan Internet lebih banyak memberi keburukan daripada kebaikan. Penggunaannya perlu dipantau setiap masa. Bak kata pepatah ‘Terlajak perahu boleh diundur, terlajak perbuatan buruk padahnya’.

Sekian, terima kasih.


No comments:

Post a Comment